A fost zi neagră pe drumurile din România! Nouă persoane au murit, printre care și doi copii, în două accidente cunplite, petrecute la interval de numai câteva ore!
Două persoane, printre care şi un copil, au murit duminică dimineaţa într-un accident rutier care a avut loc în judeţul Bihor, iar alte cinci au fost rănite, în eveniment fiind implicate două autoturisme.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, pompierii au fost anunţaţi duminică dimineaţa în legătură cu producerea unui grav accident rutier pe DN 19, în localitatea Biharia, eveniment în care au fost implicate şapte persoane aflate în două autoturisme.
“Pentru salvarea victimelor Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a mobilizat de urgenţă la faţa locului patru echipaje de pompieri militari, cu autospecială de descarcerare grea, autospeciala de transport victime multiple, o ambulanţă tip B2 Smurd şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă precum şi echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea şi patru echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean. S-a solicitat, de asemenea, intervenţia elicopterului SMURD”, au anunţat reprezentanţii ISU Bihor.
Autorităţile din Bacău au activat planul roşu de intervenţie, după ce un autoturism marca Mercedes s-a ciocnit frontal cu un microbuz în care se aflau mai multe persoane. Impactul a fost atât de puternic încât toţi oamenii aflaţi în cele două maşini au rămas încarceraţi.
”În acest moment, din ultimele informații primite, sunt 7 decedați, din păcate, și 5 răniți. Printre decedați sunt doi minori și un adult din autoturismul cu care s-a ciocnit microbuzul și 4 adulți din microbuz, iar răniții sunt 5, dacă nu greșesc, doi minori printre ei. Sunt deja la spital și așteptăm evaluarea ca să avem informații suplimentare.
Au fost trimise echipe din trei județe, din Bacău, din Galați și din Vrancea, plus elicopterul care a plecat de la Iași.
Victimele au fost transportate, în principal, în județul Bacău. Știu că persoanele respective erau conștiente, dar asta nu înseamnă că nu se pot descoperi leziuni. Într-un accident în care au fost decese, orice persoană, chiar dacă este conștientă, poate să aibă încă anumite leziuni interne care să se descopere la spital. Au fost persoane sub resuscitare. Cele două care sunt de sub resuscitare sunt din cele 7 care au fost declarate decedate”, a declarat Raed Arafat la un post de televiziune.
Atunci când ești martorul unui accident grav primul lucru pe care trebuie să îl faci este să apelezi numărul de urgență 112! ISU trage un semnal de alarmă şi prezintă o serie de reguli pe care ar trebuie să le respecți atunci când întânlnești situații de criză.
Imediat cum ai văzut un accident grav, opreșți cât mai aproape și suni la 112. Dacă sunteți mai mulți în mașînă sau va adunăți 2-3 șoferi, unul singur sună la 112, restul se duc să evalueze starea victimelor.
Din când în când, atunci când circuli, e bine să te uiți la bornă kilometrică. Exact pentru o asemenea situație, că să știi exact locația în care a avut loc accidentul, pentru anunțarea autorităților. De exemplu, imediat cum are loc un accident, cineva trebuie să sune la 112. Primul detaliu important este locația exactă, că operatorul să știe ce servicii de intervenție să apeleze mai departe, din ce județ.
Imediat cum ai văzut că s-a petrecut un accident grav suni la 112 sau pui pe altcineva din mașină să sune la 112 și să spună locația exactă. Tu sau altcineva trebuie imediat să se ducă la față locului că să își dea seama dacă sunt persoane încarcerate. Această va fi o altă întrebare a operatorului, pentru a ști dacă trimite echipaje specializate SMURD pe așa ceva sau doar ambulanță, poliție.
Nu sunt două accidente la fel. Dacă au avut centură de siguranță, victimele vor fi în mașină sau foarte aproape de mașină. Dacă nu au avut, pot fi oriunde, chiar aruncate și la 30 de metri, depinde de viteza impactului. Dacă o victima este conștientă și răspunde la întrebări, îți poate spune câte persoane erau în mașină. Această victima nu reprezintă o urgență dacă nu are răni deschise.
Dacă însă are plăgi deschise, trebuie folosit garoul din trusa medicală și pansamentele mari că să opreșți sângerarea. Victimele aflate în stare de inconștiență, sau care nu au puls, trebuie scoase dacă e posibil și duse mai departe de mașină care poate lua foc. Întinse pe spate, trebuie căutat pulsul și, în caz că nu există, pornită manevra de resuscitare.
Sursa foto: ISU Bihor